A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Завершити децентралізацію вдасться лише тоді, коли ефективне врядування буде на усіх рівнях

Дата: 08.12.2021 18:24
Кількість переглядів: 5472

Які кроки держава ще має здійснити, щоб завершити децентралізацію? На це питання відповів заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в інтерв’ю  ОТГ-Інформ Чернігівщина.

«Не раз чуємо, що децентралізацію вже завершено. Це не так. В 2020 році ми завершили роботу над формуванням територіальної основи для організації влади – місцевого самоврядування і органів державної влади. Фактично створено новий адміністративно-територіальний устрій. На його основі проведено місцеві вибори. Але ефективна система влади має певні стандарти, зафіксовані в Європейській хартії місцевого самоврядування, яка є частиною українського законодавства. Ще до минулого року система влади в Україні взагалі не відповідала цій Хартії, а сьогодні лише на базовому рівні, та й то не на усі 100%. А на рівні районів і областей наша система місцевого самоврядування і органів виконавчої влади досі суперечить міжнародним стандартам. Тому завершити децентралізацію вдасться лише тоді, коли ефективне врядування буде на усіх рівнях», - пояснив заступник Міністра.

За його словами, найперше, необхідно закріпити в Конституції України нову модель місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

«Оскільки це тривалий процес, а функції місцевих адміністрацій внаслідок децентралізації владних повноважень вже змінилися, то необхідно якнайшвидше, ще до внесення змін до Конституції України, переформатувати місцеві державні адміністрації в органи виконавчої влади префектурного типу. Що це означає? Це означає, що в межах чинної Конституції України вони здійснюватимуть повноваження із забезпечення законності в діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування, координуватимуть діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади і виконуватимуть функції виконавчих органів районних і обласних рад, як вони це роблять і сьогодні. Дуже позитивно, що після майже дворічної дискусії довкола конституційних змін, опубліковано текст цих змін».

Поряд з цим, як йдеться в інтерв’ю, Україна має законодавчо здійснити чіткий розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на всіх рівнях за принципом субсидіарності. Ще одне важливе завдання – внести необхідні зміни до бюджетного законодавства, аби передані органам місцевого самоврядування повноваження від органів виконавчої влади були фінансово забезпечені. І, не менш важливо, створити сприятливі правові умови для максимального залучення жителів територіальних громад до прийняття управлінських рішень на місцях, розвитку форм локальної демократії.

«Я перелічив основні кроки, які необхідно зробити для завершення реформи. Є низка й інших завдань. Варто сказати, що реформа – як живий організм, який постійно розвивається. В будь-який момент можуть постати нові виклики і тоді потрібно думати над їх вирішенням. Хто думав, що світ зіткнеться з такою затяжною пандемією? А вона прийшла і стала викликом, в тому числі і для реформи. Та, в той же час, продемонструвала здатність багатьох громад, зокрема тих, які добровільно об’єдналися в перші роки реформи, протистояти їй і мобільно вирішувати проблеми. Запитайте про це в голів громад, які ще з 2016 року займалися розвитком  медицини, бо таку можливість надала реформа, і вони розкажуть вам більше. Тоді хтось вірив, що може щось змінити в громаді, а хтось не вірив. Дивлячись на них сьогодні, можу сказати, що і ті, і ті мали рацію. Точніше, ті хто вірив у свої сили, досягли більшого. То ж все залежить від поставленої мети і віри, що все можливо», - сказав В’ячеслав Негода.

Більше – про пріоритети для громад, стратегічне планування розвитку, про те, на чому варто зосередитися громадам, про взаємовідносини район-громад та інші актуальні для місцевого самоврядування теми читайте у інтерв’ю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь