A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Вшанування пам’яті Георгія (Юрія) Карася-Галинського з нагоди 120-річчя від дня його народження

Дата: 15.01.2020 16:34
Кількість переглядів: 713

15 січня 2020 року за ініціативи голови Уманської районної ради Оксани Супрунець  широкому загалу Уманщини презентовано книгу уродженця і мешканця с. Текуча Георгія (Юрія) Карася-Галинського (літературний псевдонім Віталій Юрченко) «Пекло на землі».

Це трилогія-спогади українця, який за участь у національно-визвольній боротьбі був ув’язнений і відбував покарання у Соловецькому таборі. Йому вдалося втекти звідти, звідки не вдавалося майже нікому. Патріотом України володіло одне бажання, одна воля – вижити і розповісти всьому світові про найжахітливіше пекло на землі. І йому вдалося це – пройти нелегально пів-Росії, всю Україну, перейти кордон і написати документальну книгу «Пекло на землі» та роман-триптих «Червоний чад», які підняли завісу над архіпелагом ГУЛАГ на десятки років раніше за Олександра Солженіцина.

Серед учасників заходу - депутати районної ради, які входять до складу постійної комісії з питань освіти, культури, спорту, охорони здоров’я та соціального захисту населення та засобів масової інформації, голови сільських рад, вчителі історії та української мови, бібліотечні працівники району, керівники відповідних структурних підрозділів райдержадміністрації, працівники районної ради, представники громадськості та ЗМІ. Зокрема, на  захід були запрошені: політичний в’язень, член Гельсінської спілки, колишній голова Уманської краєвої організації Народного Руху України, делегат всіх з’їздів НРУ, кандидат історичних наук, доцент  Уманського державного педагогічного університету Богдан Чорномаз; кандидат історичних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва, уродженець с.Текуча  Валентин Доморослий; очільник журналістської організації «Прес-клуб «Свобода слова», голова Народознавчого товариства «Берегиня» Тетяна Чорномаз; директор Уманського краєзнавчого музею Наталія Білоус; історик-краєзнавець, науковий співробітник Уманського краєзнавчого музею Надія Тульчинська; керівник літературного об’єднання «Літо» м.Умань Ніна Михайлова; полковник міліції у відставці, член Національної спілки журналістів України Леонід Франченко; директор міської Централізованої системи бібліотек Людмила Чупряк та інші.

Презентація книги відбулася під керівництвом заступника голови Уманської районної ради Петра Бабкіна.

Кожен з виступаючих на заході намагався донести до присутніх у залі слово історичної правди та розповісти про долю письменника-земляка.

Ніхто точно не знає, що сталося з Віталієм Юрченком і що він іще написав після виходу в світ Соловецької голгофи. Відомо лише, що в 1944-1945 р.р. він іще жив і припускають, що перед закінченням війни потрапив у руки смершівців. За іншою версією, на початку 1944 р. вбитий партизанами Медведєва у  м. Корець, Рівненської області, за звинуваченням «у написанні пасквілів на радянську владу».

Це він написав: «Я вірю, що весь Захід збагнувши грізну небезпеку (мова іде про більшовизм) схаменеться і на вівтар рятунку культури людства кине хатню гризню за матеріальні добро-посідання, вірю, що він сконсолідується і знищить ще неопірене (бо йдеться про 30-і роки) царство-пекло червоної орди».

Голос полум’яного патріота в книзі звучить оптимістично, надихаюче і для нашого складного часу відновлення державності України: «Я вірю, відчуваю! Моя кров, крик уярмленого мого народу бурлить і пристрасно шепоче: «Скоро! Скоро настане день воскресний, день суду, час розплати. Сам Бог заступиться і пошле нам Визволення».

Радник голови районної ради Дана Гайда


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь