A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Презентація збірки поезій «Пребудь, моя Вкраїнонько, пребудь!..» Сергія Тихолоза

Дата: 01.02.2019 16:31
Кількість переглядів: 921

1 лютого малий зал АПК був наповнений ущерть. Тут  на презентацію збірки Сергія Тихолоза «Пребудь, моя Вкраїнонько, пребудь!..» зібралися учні та викладачі Уманського професійно-аграрного ліцею, працівники Уманської РЦБС, бібліотекарі Паланської ОТГ.  Стіна прикрашена панно: прапор України, калина, колосся.  На тлі вишиваного рушника -  слова автора: «Є Україна! Є народ! І дай їй, Боже, бути, бути й бути!». Цю презентацію провели спеціалісти районної бібліотеки за ініціативи громадського активіста Петра Григоренка та підтримки голови Уманської районної ради Оксани Супрунець.

Ведучі зустрічі Віта Цюра та Ольга Гербутзазначили, що січень та лютий перевиті вервечкою пам’ятних та знаменних дат в історії України. Тут і події сторічної давності, і часів Другої світової війни, і Революції Гідності, і трагедій нинішньої неоголошеної війни. Сьогодні для тих, хто на передовій мужньо дивиться в очі агресору, надважливо не лише мати підтримку рідних і близьких, а й відчувати, що їхня свята справа – захист Вітчизни – потрібна кожному українцю. Воїни радіють отриманим листам, дитячим малюнкам і оберегам. Їхньому героїзмові присвячено чимало фільмів, пісень і віршів! І-ось таких зустрічей, які є свідченням нашої вдячності землякам-захисникам.

Звертаючись до присутніх, голова районної ради Оксана Супрунець зазначила, що сьогодні твориться історія, учасниками якої є ми самі. І від кожного з нас залежить доля нашої Батьківщини. Сьогоднішні події в Україні не дають спокою кожному свідомому українцю. На сході оберігають наші мирні сни чиїсь батьки, брати, сини. Часто війна бере непомірну плату людськими життями.  Тому нині, як ніколи, всі ми повинні допомагати своїй державі, щоб вона була нероздільною, щоб ми мали свою Батьківщину. І особлива відповідальність покладається на нинішню молодь, бо саме від патріотизму юних, їх життєвої позиції, від готовності стати поруч того, хто потребує захисту, залежить,чи Україна й надалі буде незалежною державою, чи стане бранкою підступного сусіда.Ми повинні допомагати своїм воїнам, які гинуть від кулі ворога, захищаючи нас і нашу Україну. Словом підтримки, невеликим сувеніром, маскувальною сіткою, продуктами харчування, дитячою молитвою за захисника. Даниною глибокої вдячності землякам-уманчанам - учасникам трагічних подій на Донбасі стала книга «Герої серед нас», видана за ініціативи Уманської районної ради в 2016 році. Оксана Анатоліївна подарувала примірник видання шанованому гостеві Сергієві Тихолозу та зазначила, що й нинішня презентація збірки поезій  – визнання сили й жертовності наших співвітчизників.

Спогадами про давні і дружні зв’язки,юнацькі роки, навчання поділився  Петро Григоренко, громадський активіст, за сприяння якого ця збірка поезій побачила світ та який є палким прихильником збереження та розвитку культури й  духовності  народу.

Виступ Сергія Тихолоза -самобутнього прозаїка й поета, викладача української мови та літератури Тальянківського агротехнічного коледжу,художнього  керівника студії “Одкровення”, палкого патріотаУкраїни, поціновувача і захисника рідної мови тривав понад півтори години."Молитва за Україну, за героїчне українське воїнство," - саме так радить сприймати своє нове видання автор. Кожен рядок його віршів – це особисто пережите, відчуте душею і серцем! Це   жорстка правда сьогодення; в його римі відображаються події Майдану і тривожні дні війни у Східній Україні. Він знає, що війна – це горе, смерть, відчай і безвихідь.Глибокий щем викликали рядки, присвячені живим та полеглим воїнам - випускникам коледжу, серед яких був і наш земляк-берестівчанин Василь Ніженський. Запам’яталися присутнім і рядки-посвята Андрієві Кизилу, воїнові з крилами ангела. Своїми рядками автор надихає читачів на об’єднання навколо ідеї патріотизму, любові до рідної  української мови і, звісно ж, до неньки України.  Поет ділиться власним рецептом, як оживити душу. У коротких рядках поезій, болючих спогадах зі щоденника відчувається сильний нуртуючий дух, проглядає відкрита душа, справедлива й непримиренна до всього підлого.Слухаючи щемні рядки, присутні часто  втирали непрохані сльози.

На зустрічі звучали й авторські пісні, покладені на музику учнем, колегою та товаришем Сергієм Яковенком, який також узяв участь у презентації земляка.Автор подарував працівникам бібліотек району примірник збірки. А всі присутні отримали величезний емоційний заряд енергії від  спілкування з цим  самобутнім  автором.

Всіх бажаючих познайомитися з творчістю Сергія Тихолоза запрошуємо в районну центральну бібліотеку.

 

За інформацією Уманської РЦБ

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь