A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

До відома власників та користувачів земельних ділянок

Дата: 14.11.2019 12:27
Кількість переглядів: 1052

На виконання доручення Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 18.10.2019 №22-28-0.21-8539/2-19 та з метою виконання підпункту 2 пункту 1 Указу Президента України від 22.07.2017 №542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству» Міськрайонне управління в Уманському районі та м. Умані Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області доводить до відома всіх власників, користувачів земельних ділянок наступну інформацію.

Із запровадженням із 2013 року автоматизованої системи Державного земельного кадастру – Національної кадастрової системи кожен власник, землекористувач земельної ділянки має змогу за допомогою порталу  «Публічна кадастрова карта України» перевірити – чи внесено його земельну ділянку до кадастрової системи.

Інформуємо, що відомості про земельні ділянки можуть бути відсутні у Державному земельному кадастрі або містити помилки, які  могли бути  допущених у різні часи та з різних причин. Узагальнюючи причини помилок, які виявляються як державними кадастровими реєстраторами так і самими землевласниками, землекористувачами можна відокремити найпоширеніші з них, а саме:

- інформація про ділянку зберігалася лише в паперовій формі і її ще не переведено у цифровий формат (електронний документ відсутній), отже, не завантажено в систему (як правило це ділянки з правовстановлюючими документами виданими до 2004 року)

- відсутній електронний документ (обмінний файл), при цьому в технічній документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки відсутній каталог координат поворотних точок меж земельної ділянки,

- каталоги координат в документації із землеустрою надані в умовній або місцевій системі  координат, які неможливо привести до діючих систем координат, які використовуються системою Державного земельного кадастру.

Звертаємо увагу, що саме власники,  землекористувачі передовсім повинні бути зацікавлені в тому, щоб земельна ділянка була внесена до Національної кадастрової системи та коректно відображена. Адже, наприклад, якщо дані про  земельну ділянку не внесені або внесені у кадастр з помилками, розрахунок нормативної грошової оцінки проводиться за збільшеним коефіцієнтом. Крім того, доки інформація про земельну ділянку не буде внесена до Державного земельного кадастру на Публічній кадастровій карті земельна ділянка буде відображатися як вільна, що створює загрозу незаконного заволодіння земельною ділянкою іншими особами.

У зв’язку з цим,  Міськрайонне управління в Уманському районі та м. Умані наголошує, що одним із шляхів виправлення помилок внаслідок відсутності земельної ділянки в Державному земельному кадастрі або відсутності відповідних матеріалів і документів щодо відведення земельної ділянки і на яку видано правовстановлюючий документ є виготовлення документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок у натурі (на місцевості), яка є підставою для проведення державної реєстрації земельної ділянки та внесення відомостей ( змін до них) в Державному земельному кадастрі .

Щоб розробити документацію із землеустрою на земельну ділянку, потрібно звернутися до землевпорядної організації та укласти з нею договір про розроблення відповідної документації із землеустрою з урахуванням положень статей 26 і 55 Закону України «Про землеустрій». З переліком суб’єктів господарювання, що мають кваліфікаційні сертифікати на провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт, можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держгеокадастру (http://land.gov.ua) або в територіальному органі земельних ресурсів за місцем знаходження земельної ділянки.

Після розроблення та погодження документації із землеустрою слід звернутися до територіального органу Держгеокадастру для державної реєстрації земельної ділянки та отримання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Документи для державної реєстрації земельної ділянки приймаються через центр надання адміністративних послуг – постійно діючий робочий орган або структурний підрозділ місцевої державної адміністрації або органу місцевого самоврядування, в якому надаються адміністративні послуги через адміністратора шляхом його взаємодії з суб’єктами надання адміністративних послуг.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь