A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Проведено позачергову сесію обласної ради

Дата: 18.10.2018 10:11
Кількість переглядів: 594

17 жовтня 2018 року проведено позачергову сесію обласної ради, що була ініційована головою обласної державної адміністрації Юрієм Ткаченком. Вів засідання голова обласної ради Олександр Вельбівець.

                         

На початку він оголосив, що Черкащина вкотре понесла втрати – днями в ході проведення операції Об’єднаних Сил на Сході України загинули під час бойових дій військовослужбовці Сергій Дронов та Антон Моспан.

Присутні на сесії хвилиною мовчання вшанували Героїв, а також всіх загиблих в ході антитерористичної операції та операції Об’єднаних Сил військовослужбовців та мирних жителів.
Далі депутати приступили до розгляду і затвердження порядку денного. Головуючий повідомив, що відповідно до Регламенту обласної ради питання, що подаються на пленарне засідання сесії, мають попередньо розглядатися на засіданнях профільних комісій обласної ради.

У ході підготовки до цієї сесії питання «Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад Черкаської області» постійна комісія обласної ради з питань регламенту, місцевого самоврядування, забезпечення правопорядку та захисту прав людини не розглянула через відсутність кворуму – необхідної кількості членів комісії для прийняття висновку і відповідного рішення.

Тому на сесії розгорнулася дискусія щодо того, включати до порядку денного це питання чи ні. 

Голосування позитивного результату не дало. Натомість до порядку денного було включено лише одне питання – «Про внесення змін до програми розвитку рибного господарства водойм Черкаської області на 2014-2020 роки».

Далі окремі депутати різних фракцій і позафракційні попросили слова для виступу. Всі вони стосувалися внесення змін до перспективного плану формування територій громад. Дехто ратував за повернення до голосування, інші звинувачували колег у тому, що вони не хочуть підтримати громади тощо.

Голова обласної ради висловив свою позицію стосовно ситуації. Зокрема, він наголосив, що позитивного рішення обласної ради мешканці громад чекають давно. Однак часто, як і цьому конкретному випадку, порушується процедура подання документів на розгляд депутатів обласної ради і вони не в змозі ознайомитися з ними. Свідомо чи ні, але хтось розраховує на те, що ось так пройде. А ні, то виникає можливість звинуватити депутатів, що вкотре , цитую: «не спромоглися прийняти це рішення».

– А тепер давайте запитаємо: – Чи влаштовує поданий перспективний план формування територій громад Черкаської області людей, які час від часу з плакатами приходять на сесії? – запитав голова обласної ради присутніх і продовжив: 

«Ми бачимо, що вкотре ігноруються їхні вимоги щодо добровільності та їхнього бажання об’єднуватися з тими, з ким вони хочуть, а також ігнорується право депутатів ухвалювати чи ні те або інше рішення».

Олександр Вельбівець наголосив, що процедура об’єднання громад в області нічого подібного з обумовленими критеріями Концепції реформування місцевого самоврядування і децентралізації влади не має. Насправді йде укрупнення сільських рад, розширення територій, створення земельних вотчин, часто наперекір волі людей. Тому вони і приходять раз у раз на сесії, щоб заявити про це. 

– Це об’єктивна оцінка. Отож виникає сумнів: чи маємо ми дійсно ті утворення, що динамічно розвивають території, вирішують проблеми людей у них? Тому всім, хто причетний до процесу формування і об’єднання територіальних громад, рекомендую належно працювати з людьми, враховувати їхню позицію і тоді не виникатиме у депутатів і в будь-кого іншого питань – підтримувати перспективний план чи ні, – підкреслив Олександр Вельбівець.

Із роз’ясненням ситуації з трибуни також виступили голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко і заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань, який веде цей напрямок роботи.

Потім депутати надали можливість виступити і представникам громадськості, і посадовим особам місцевого самоврядування та всім зацікавленим сторонам. 

У ході майже тригодинного обговорення виступаючі озвучували свої зауваження до перспективного плану. Висновок – документ дійсно вимагає доопрацювання, а тому жодного рішення не ухвалено.

Після цього депутати розглянули наступне питання порядку денного: «Про внесення змін до програми розвитку рибного господарства водойм Черкаської області на 2014-2020 роки» і підтримали проект рішення більшістю голосів.

На цьому сесія завершила свою роботу.



Джерело: сайт Черкаської обласної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь