A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Аграрії – рушійна сила економічного та соціального розвитку Уманського району

Дата: 19.02.2019 17:00
Кількість переглядів: 607

На Уманщині головним ресурсним потенціалом є земля, тому аграрний сектор і визначає спеціалізацію розвитку економіки. В аграрному секторі створюється більше 80% валової продукції району, зосереджено основні виробничі фонди, працює четверта частина населення. Про важливий внесок аграріїв у всі галузі життєдіяльності Уманського району говорили 18 лютого за круглим столом за ініціативи та під головуванням голови Уманської районної державної адміністрації Євгенія Данченка.

Участь у нараді взяли голова Уманської районної ради Оксана Супрунець, керівники сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств району. Основним доповідачем була начальник управління агропромислового розвитку Уманської райдержадміністрації Валентина Мовчанюк, яка підвела підсумки роботи аграріїв району за минулий рік.

За допомогою слайдів та діаграм присутнім було продемонстровано аналіз стану галузі рослинництва та тваринництва в Уманському районі, сплати платежів до бюджетів сільськогосподарськими товаровиробниками та виплати орендної плати власникам земельних паїв.

Виробничі показники агросектора за 2018 рік – це виробництво валової сільськогосподарської продукції у співставних цінах на 850 млн. грн, це 352,4 тис. тонн вирощених зернових культур (8,2 т. зерна на одного жителя району), це 8,9 тис. тонн овочів (томати та огірки ПОСП «Уманський тепличний комбінат»), це 84,6 т вирощеного та реалізованого м’яса кролів (ТОВ «Агроплант») та чимало іншого, про що довго розповідала Валентина Мовчанюк.

 Управлінням агропромислового розвитку Уманської райдержадміністрації постійно проводиться моніторинг та аналіз орендних відносин за орендовані земельні частки паї сільськогосподарськими підприємствами Уманського району. За оперативною інформацією нарахування орендної плати за земельні частки (паї) станом на 01.01.2019 року становить 226,3 млн грн,  що на 31,9 млн грн більше, ніж у 2017 році (станом на 01.01. 2018 року – 194 млн грн).

Середній розмір орендної плати у 2018 році за один земельний пай по Уманському району склав 9% від нормативної грошової оцінки землі, що у порівнянні з 2017 роком  на  1,24% більше (по області середній розмір орендної плати за 2018 рік – 8,94%).

Крім того, начальник Уманської ОДПІ Володимир Сліпченко надав інформацію про надходження коштів від сплати податків агроформуваннями, а начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Алла Кодолова проаналізувала  розвиток інфраструктури населених пунктів району.

Особливий акцент в ході наради було зроблено на соціальному партнерстві. За 2018 рік сільські громади завдяки соціальним угодам між сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами і сільськими радами, додатково отримали на розвиток сільських територій 21,8 млн. грн. Це відкрило нові можливості для розбудови соціальної інфраструктури сіл району, ремонту та осучаснення закладів освіти, культури, медицини, налагодження освітлення, ремонту доріг, комунальної інфраструктури.

Нарада була проведена в режимі діалогу, керівники сільськогосподарських підприємств та голови фермерських господарств мали змогу висловити свої пропозиції щодо підвищення розміру орендної плати за земельні паї, удосконалення податкового законодавства в країні тощо.

Підсумовуючи зустріч, голова райдержадміністрації Євгеній Данченко та голова районної ради Оксана Супрунець охарактеризували стан та перспективи фінансування установ соціальної сфери району, зокрема закладів освіти та охорони здоров’я, та участь агросектору у вирішенні соціальних питань Уманського району.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь