A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Національна академія правових наук: Неутворення районних рад суперечить Конституції та загрожує демократії

Дата: 13.08.2020 16:25
Кількість переглядів: 554

Неутворення представницьких органів місцевого самоврядування у нових районах не тільки суперечитиме Конституції України, але й поставить питання стану додержання демократичних засад та європейських стандартів організації публічної влади на територіальному рівні.

Про це йдеться у Науково-консультативному висновку Національної академії правових наук України, що підготовлений на запит Української асоціації районних та обласних рад.

Науковці акцентують, що Конституція визначає обов’язковість субрегіонального рівня адмінтерустрою, що вимагає утворення, зокрема, представницьких органів влади.

Ба більше, для проведення виборів є усі правові підстави та відповідна закконодавча база.

Також у Висновку зазначається, що ЦВК, як спеціалізований державний орган, має забезпечити дотримання законодавства щодо засад виборчого процесу й реалізації виборчих прав громадян.

Стосовно формулювання «на підставі рішення про утворення обласних, районних рад», яке, за словами посадовців деяких центральних органів влади є причиною не оголошення виборів до районних рад, не відповідає, на думку науковців, нормам Конституції: «Основний Закон не передбачає факультативності утворення чи не утворення обласних і районних рад, а навпаки містить імперативну норму щодо обовязковості функціонування на рівні областей і районів відповідних представницьких органів – обласних і районни рад».

Нагадаємо, раніше Асоціація направида Відкрите звернення до керівництва держави стосовно недопущення відміни виборів до районних рад 25 жовтня 2020 року.

Джерело: сайт УАРОР


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь