A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Із засідання дев’ятої сесії Черкаської обласної ради

Дата: 29.11.2021 09:30
Кількість переглядів: 5433

Під час засідання дев’ятої сесії Черкаської обласної ради, що відбулася 26 листопада 2021 року, депутати ухвалили 11 рішень, щодо призначення керівників комунальних закладів.

Серед них призначення:

МЕЛЬНИЧУК Лідії на посаду директора Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат

МИХНА Олекси на посаду директора КЗ «Черкаський геріатричний пансіонат Черкаської обласної ради». Раніше він виконував обов’язки директора Ротмістрівського будинку-інтернату.

ШИЛА Віталія на посаду директора комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради». В цьому закладі він працює  2000-го року. Спочатку був лікарем-урологом, згодом - завідувачем урологічного відділення.

ІСАКОВА Валентина на посаду директора Вікторівського психоневрологічного інтернату, який і до цього очолював заклад.

ПУСТІЛЬНІКА Петра на посаду директора Стеблівського психоневрологічного інтернату, який має 13 років стажу на керівних посадах.

ГОЛОБОКОЇ Любові на посаду директора Малостаросільського психоневрологічного інтернату. За свою трудову діяльність вона працювала бухгалтером та економістом на різних підприємствах та в органах місцевого самоврядування. Із 2018-го року була директором у Малостаросільському психоневрологічному інтернаті, або ж виконувала обов’язки керівника.   

ТКАЧЕНКА Олександра на посаду директора комунального закладу «Корсунь-Шевченківський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр «Надія» Черкаської обласної ради».

ДАВИДЕНКО Людмили на посаду директора комунального закладу «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради».

КОРОЛЯ Євгенія на посаду директора комунального закладу «Черкаський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді Черкаської обласної ради». У цьому закладі вже працював, зокрема був керівником гуртка, методистом, завідувачем методичного відділу тощо. Загалом він має 9 років стажу педагогічної роботи та звання “Керівник гуртка - методист”, неодноразово нагороджений Почесною грамотою Управління освіти і науки Черкаської ОДА. 

ФІГУРИ Олександри на посаду директора Черкаського обласного Центру туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді  Черкаської обласної ради. Переможниця конкурсу  була єдиною претенденткою на цю посаду. Вона має 24 роки педагогічного стажу, із яких 21 рік працює в цьому закладі.

ОМЕЛЯН Світлани  на посаду директора Гельмязівського психоневрологічного інтернату. Світлана Миколаївна працює в цьому закладі із 2004 року, та вже близько 6-ти років обіймає керівні посади.

Водночас не набрало достатньої кількості голосів рішення про призначення Сергія ЦАПОДОЯ  на посаду директора Смілянського дитячого будинку-інтернату. Депутати не погодилися з рішенням конкурсної комісії, аргументуючи свою позицію тим, що в колишнього керівника Анатолія Богдана більше управлінського досвіду і його перспективний план грунтовніший. Колектив закладу теж прийшов на засідання сесії з метою підтримати свого колишнього керівника.

Зауважимо, що конкурс на призначення очільника Смілянського дитячого будинку-інтернату буде оголошено повторно.

Голова обласної ради Анатолій Підгорний привітав переможців конкурсу із призначенням і побажав сил і наснаги в розвитку закладів, аби комунальні підприємства розвивалися і черкащанам надавали якісніші послуги.

Також депутати під час засідання сесії затвердили прийняття з державної у спільну власність трьох ЦМК державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

А саме: ДНЗ "Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей, ДНЗ "Лисянський професійний аграрний ліцей", ДНЗ "Черкаське вище професійне училище будівельних технологій" разом з усіма активами, пасивами, лімітами, фондами та здійснити заходи, передбачені чинним законодавством у зв’язку з такою передачею.

Процедура прийняття розпочалася ще у 2016 році, коли обласна рада прийняла рішення про надання згоди на їхнє прийняття до спільної власності територіальних громад області. У 2017-му році затвердила техніко-економічне обґрунтування доцільності такої передачі.

Також ухвалено рішення про передачу майна комунальної власності. Зокрема, передання автомобілів “ВАЗ-21043” та “УАЗ- 396201” - на баланс аеропорту для проведення сертифікації аеродрому. Також передається автомобіль “Opel Vectra з балансу ОКП "Готельний комплекс "Дніпро" на баланс КЗ "Обласний дитячий санаторій "Пролісок" для поліпшення якості фінансово-господарської діяльності закладу. Крім того, рішенням передбачено передачу автомобіля “ГАЗ 5312” з балансу онкодиспансеру на баланс Гельмязівської сільської ради для вивезення твердих побутових відходів від населення.

З-поміж іншого, внесли зміни до Порядку складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану закладу охорони здоров’я, що належить до спільної власності громад. Чинний порядок приймався на перехідний період реформування закладів охорони здоров’я, коли змінювалася їх організаційно-правова форма на комунальні некомерційні підприємства. Зараз процедура реформування завершилася, тож Порядок виклали в новій редакції.

Затверджено і Програму фінансової підтримки підприємств спільної власності на 2022-2024 роки. Так, згідно із заходами програми, фінансову підтримку коштом обласного бюджету надаватимуть трьом підприємствам:

- КП "Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради" (оплата праці (лише оклад) та нарахування на фонд заробітної плати працівників підприємства); 

- КП "Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів обласної комунальної власності" (низка ремонтів та інших заходів, щоденне обслуговування та утримання адміністративних будівель та приміщень, які перебувають на балансі КП, а також прибудинкових територій в належному санітарно-гігієнічному, протипожежному та технічному стані);

- КП "АТП Черкаської обласної ради" (оновлення автопарку підприємства та придбання запасних частин і гуми, адже зношеність автопарку сягає 60%).

За три роки сума допомоги за їхніми зверненнями складає понад 46 млн грн.

Також депутати обласної ради під час засідання сесії затвердили Порядок приватизації майна та Положення про аукціонну комісію. Ці рішення дадуть поштовх початку приватизації майна, яке використовується неефективно. В результаті приватизації бюджети отримають додаткові надходження спочатку від продажу, а надалі, від податкових надходжень бізнесу.

- У Порядку прописані повноваження обласної ради, голови обласної ради, управління об’єктами спільної власності територіальних громад області, балансоутримувачів та взаємодію між ними. Положення про аукціонну комісію необхідне для того, аби забезпечити функціонування процедури приватизації майна. Йдеться саме про малу приватизацію, де вартість майна не перевищує 250 млн грн. Зауважу, що основні рішення в цьому процесі прийматимемо колегіально під час сесії. Це зробить приватизацію на Черкащині відкритою і деполітизованою, - зауважив голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Загалом на продаж виставлятимуть об’єкти, які використовуються неефективно чи їхнє утримання приносить лише збитки обласному бюджету. 

Звісно не всі об’єкти можна приватизувати. Так у Законі України Про приватизацію державного і комунального майна є перелік того, що не може бути приватизоване, зокрема майно закладів охорони здоров’я системи екстреної медичної допомоги тощо. Також обласна рада затвердить відповідний перелік майна, яке не підлягає приватизації. Це унеможливить продаж об’єктів, діяльність яких наповнює обласний бюджет та забезпечує повноцінне функціонування інфраструктури.

Раніше керівники кількох депутатських фракцій обласної ради у коментарях виданню “Про все” розповіли про своє ставлення до цих рішень.

Віталій Коваль, керівник фракції «Європейської солідарності»  вважає, що приватизація – це один з відпрацьованих, прозорих і дієвих механізмів наповнення обласного бюджету.

- Яскравий приклад вчасного проведення приватизації – це черкаський Приладобудівний завод. Довкола нього довго билися, як «риба об лід», поки він фактично затягувався в боргову яму. Якби вчасно прийняли правильне рішення, то цього б не було. Так само нам треба дивитися і на комунальні підприємства обласної ради, - переконаний депутат. - Це нормальна практика, область також має думати про наповнення бюджету. Якщо зважати на те, що деякі повноваження облради відійшли до місцевих органів влади,  в тому числі в частині розпорядження землею, то розробка нової комплексної програми приватизації для Черкаської області цілком на часі. Можна подивитися вільні площі та об’єкти на балансі обласної ради, як ті ж самі збиткові аптеки «Фармації».

Звісно, на думку Коваля,  цьому має передувати належна оцінка такого майна.

- Щодо того, чому Черкащина тільки зараз входить в цей процес, можу говорити лише як депутат цього скликання. Можливо у попередніх обранців були якісь свої міркування з цього приводу. Пояснити це дійсно важко. На сьогодні бачення інше. Дається в знаки децентралізація. У нас є вдосталь комунальних об’єктів, які потребують належного фінансування. Ми повинні думати в першу чергу, як і де знайти на них кошти, - резюмує Віталій Володимирович.

Серед тих, хто підтримує створення такої програми – і фракція ВО ЧЕРКАЩАНИ. Її керівник – Олександр Коваленко, переконаний, що область має припинити практику фінансувань бюджетного тягаря – об’єктів, які не можливо відтворити коштами бюджету.

- Деякі з них ще функціонують, але більшість – це ті, що перетворились на майнові об’єкти, які не провадять діяльності та вимагають суттєвих капіталовкладень для їх підтримання в робочому стані, - каже Олександр Анатолійович. - Зробити це варто в першу чергу задля економії бюджетних коштів та уникнення спекуляцій. Ми переконані, що у приватних руках при професійному підході такі об’єкти можуть отримати «друге дихання». А це, відповідно, інвестиції, робочі місця та податки у бюджет області та територіальних громад.

Своєю думкою також поділився керівник фракції  «Слуга народу» Анатолій Яріш.

- Це питання однозначно важливе. Є об’єкти, які безумовно треба залишити у комунальній власності.  Є й такі, щодо яких треба дивитися, чи потрібні вони обласній раді, як органу місцевого самоврядування – чи вони функціонують, чи стоять і розпадаються. Останні можна виставити на приватизацію, хай приватний бізнес обирає, може це їх профіль. Однак це все треба ретельно вивчати, - каже Анатолій Яріш.

На засіданні дев’ятої сесії Черкаської обласної ради депутати затвердили усі обласні програми порядку денного, а саме: 

– Обласну програму розвитку громадянського суспільства на 2022-2026 роки. Метою програми є створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, підвищення громадянської активності та посилення взаємодії органів місцевого самоврядуванні області з інститутами громадянського суспільства для формування та реалізації державної й регіональної політики. 

 — Регіональна програма інформатизації Черкаської області на 2022-2024 роки «Цифрова Черкащина». Метою програми є перетворення цифрових можливостей в один з факторів підвищення рівня життя населення та соціально-економічного зростання області. За допомогою процесів цифрової трансформації в Черкаській області успішно розвиваються цифровізовані громади, де можна швидко і зручно отримати будь-яку послугу онлайн, почати свою справу онлайн, спілкуватись з посадовцями онлайн, також локальна влада є повністю цифровізованою.

— Обласна цільова Програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2022-2027 роки. Її реалізація  дасть можливість поліпшити житлові умови 163 сім’ям. У межах Програми заплановано побудувати та реконструювати 40 житлових будинків загальною площею 3 316 кв. метрів, придбати 48 будинків загальною площею 3 860 кв.метрів, підключити до мереж 75 будинків. 

— Програма сприяння виконанню повноважень Черкаської обласної ради на 2022-2026 роки. Метою програми є створення належних умов для ефективного здійснення депутатами своїх повноважень, сприянням їм у вирішенні проблемних питань та доручень виборців. 

Також депутати підтримали зміни до обласної програми «Безбар’єрна Черкащина». Вони необхідні для  поглиблення інтеграції людей з інвалідністю, створення безперешкодного фізичного оточення, усунення комунікаційних, будівельних, інформаційних та інших перешкод. Створення умов для інклюзивного простору можливе і необхідне шляхом залучення людей з інвалідністю та громадських організацій, які представляють їхні інтереси.

Внесли зміни і до обласної програми впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків» на період до 2023 року».

Зокрема йдеться про зміну назви навчального предмета «Захист Вітчизни» на «Захист України», відповідно до положень Стратегії національно-патріотичного виховання та, враховуючи звернення депутата Черкаської обласної ради Оксани Циганок  щодо необхідності придбання навчальних кабінетів предмета „Захист України“.

Джерело: офіційний сайт Черкаської обласної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь