A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

За підсумками обласної наради про тарифи на електроенергію

Дата: 16.01.2021 15:58
Кількість переглядів: 454

Минулоріч із 1 січня встановлений єдиний тариф на електричну енергію  – 1,68 грн за 1 кВт/год. Про систему та причини встановлення тарифу йшлося на нараді в облдержадміністрації під головуванням в.о. очільника області Віктора Гусака.

У роботі цієї наради взяв участь голова Уманської районної ради Віталій Олійник.

Так, за словами присутнього на засіданні директора ТОВ «Черкасиенергозбут» Руслана Самойленка, до 1 січня 2020-го тариф був встановлений із так званою градацією блочних розмежувань обсягів споживання – тобто оплата за споживання до 100 кВт становила близько 0,90 грн за 1 кВт/год, а понад 100 кВт – 1,68 грн за 1 кВт/год:

– Зауважу – тариф для населення встановлюється Кабінетом Міністрів України – відповідно до всіх законодавчих та нормативно правових актів. КабМін Постановою №1325 від 28.12.2020 встановив єдину фіксовану ціну для побутових та прирівняних до них споживачів, наприклад: гуртожитків, садових товариств тощо. Таким чином «Черкасиенергозбут» постачає електроенергію за фіксованою ціною – 1,68 грн за кВт/год – не залежно від обсягу споживання. При цьому пільгова ціна лишилась. Приміром, якщо встановлені багатотарифні лічильники, які рахують витрати струму за різними тарифами протягом доби, тоді вартість зменшується. Водночас наголошу, що ціна – 1,68 грн за 1 кВт/год – насправді близько вдвічі нижча, порівняно з ринковою ціною вартості електроенергії та послуг, які надає Черкасиобленерго, Укренерго, інші постачальники послуг. Між тим, Віктор Гусак під час наради зауважив, що Уряд розробив та найближчим часом ухвалить механізм, який передбачає виплати людям, у яких встановлено електроопалення.

Зазначається, що це будуть прямі виплати, що повністю компенсують те зростання тарифу, яке відбулося з 1 січня.

Додамо, з 1 січня 2021 року мав би запрацювати ринок електроенергії, що призвело б до безконтрольного зростання цін. Тож Уряд продовжив державне регулювання ціни, встановивши її на єдиному рівні та не допустивши зростання ціни вдвічі або втричі.

Середнє споживання електроенергії одним домогосподарством в Україні становить 170 Квт/год. Тобто люди в середньому сплачуватимуть 285 грн в місяць.

Також важливо допомагати найбільш вразливим верствам населення, а тому всі, хто має субсидію, фактично не відчують подорожчання електроенергії. Цю суму компенсує держава.

За матеріалами офіційного сайту Черкаської ОДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь