A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Місцеві вибори 2020 на новій територіальній основі: реально чи ні?

Дата: 18.06.2019 16:54
Кількість переглядів: 498

20 червня 2019  року у м. Київ відбудеться брифінг на тему «Місцеві вибори на новій територіальній основі: реально чи ні?». На заході говоритимуть про головні виклики реформи органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади на найближчу перспективу. Головне питання: скільки районів буде після реформи, та які повноваження матиме районна влада.



 

Організатори брифінгу – Українська асоціація районних та обласних рад.

Так, відповідно до урядового Плану, вже найближчим часом має бути сформована нова мапа субрегіонального рівня України. Якщо сьогодні діє 490 районів, то після реформи їх стане близька 100. Відповідно й зменшиться кількість рад та адміністрацій, але збільшиться територіальне осягнення влади.

Втім, як зазначають експерти Асоціації, укрупнення цієї ланки адмінтерустрою та відповідних публічних органів, не означає їхньої спроможності. У першу чергу, поряд з моделюванням нових районів треба здійснювати й перерозподіл та розмежування владних повноважень на місцях, надаючи перевагу якраз радам.

Водночас, не дивлячись, на зрозумілість окресленої проблематики, є великі перестороги, чи встигне завершитись цей процес до жовтня 2020 року, коли мають бути вибори самоврядування.

У разі негативного варіанту розвитку подій, Україна ще на додаткових 5-ть років затягне адміністративно-територіальну реформу. Як наслідок – дублювання повноважень, нераціональне використання бюджетних коштів на утримання районних рад та адміністрацій, а також низька якість надання публічних послуг.

Як зазначають експерти Асоціації, на сьогодні є розуміння та механізми як впровадити реформу вчасно. Така думка сформована завдяки набутому досвіду з моделювання спроможних районів у чотирьох областях України. Тож мають бажання й надалі впроваджувати залучившись підтримкою Мінрегіону та Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

Початок брифінгу – 14:00. Адреса: м. Київ, вул. Січових Стрільців, 73, 10 поверх, центральний офіс Української асоціації районних та обласних рад.

 

Джерело: офіційний сайт УАРОР




 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь