A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Покладання квітів з нагоди 75-ї річниці завершення Другої світової війни

Дата: 02.09.2020 16:41
Кількість переглядів: 876

2 вересня 2020 року світ відзначає 75-ту річницю завершення Другої світової війни 1939-1945 років. Саме в цей день у 1945 році на борту американського флагманського лінкора «Міссурі» було підписано «Акт про беззастережну капітуляцію Японії». Від імені СРСР підпис під документом поставив українець, уродженець села Косенівка, генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.

Згідно з Актом, військові дії з боку Японії – останнього союзника Німеччини - припинялися негайно, що означало повне та остаточне завершення Другої світової війни.

З метою вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму та з нагоди 75-ї річниці завершення Другої світової війни сьогодні за участю голови Уманської районної ради Оксани Супрунець та голови районної державної адміністрації Світлана Волошенюк в селі Косенівка відбулось покладання квітів до пам’ятного знаку генерал-лейтенанту Кузьмі Дерев’янку. У церемонії покладання квітів також взяли участь Косенівський сільський голова Олександр Дементьєв, голова громадської організації ветеранів Уманського району Анатолій Дем’янчук, учасник бойових дій періоду Другої світової війни, 95-річний місцевий житель Сава Вовк, активісти ветеранської організації, мешканці села.

Цього ж дня гості відвідали музей Кузьми Дерев’янка, що розташований на подвір’ї садиби, де пройшло дитинство Кузьми Миколайовича. Під час екскурсії директор музею Любов Хорошева розповіла про цікаві біографічні факти відомого земляка - воєначальника, дипломата, розвідника, якому доля відміряла лише 50 років життя.

К.Дерев’янко - один з небагатьох військових діячів, який був нагороджений орденами видатних полководців: Суворова, Кутузова, Богдана Хмельницького. Але головного звання – звання Героя – при житті йому не було присвоєно. Справедливість було відновлено 7 травня 2007 року: Указом Президента України Віктора Ющенка Кузьмі Миколайовичу Дерев’янку було посмертно присвоєно звання Героя України. 

Наступним пунктом відвідування стало село Оксанина, де представників районної влади та громадськості зустрічала директор Оксанинської філії Бабанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Оксана Науман. Присутні вшанували Героїв на Алеї Слави, поклавши квіти до погруддя двічі Героя Радянського Союзу Івана Черняховського.  

Також цього дня було покладено квіти до пам’ятного знаку воїнам 6-ї та 12-ї армій Південно-Західного фронту, що встановлений на межі смт Бабанка та села Оксанина - біля автомагістралі Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам'янка.

«Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця сприяли звільненню України від нацистів. Подвиг ветеранів Другої світової війни – еталон мужності та патріотизму. І скільки б не минуло часу, ми пам’ятатимемо, якою жахливою є війна і якою ціною дається перемога життя над смертю. Людське життя дійсно найдорожче з того, що ми маємо. Але коли сьогодні знову «війна», «фронт» та «обстріли» стали звичними для українців словами, здається, що цей урок засвоїли не всі», - зазначила голова Уманської районної ради Оксана Супрунець.

Присутні вшанували пам`ять бійців Червоної армії  хвилиною мовчання.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь