A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Масляна на Уманщині

Дата: 11.03.2019 16:40
Кількість переглядів: 980

Масляна, Масниця, Колодій — одне з календарно-побутових свят, яке пов’язане із давнім народним звичаєм — проводами зими і зустріччю весни. Припадає воно на останній тиждень перед початком Великого посту. Це свято триває тиждень. Масляна! Чесна, широка! Весела! Масляну повсюди чекали з великим нетерпінням. Це найвеселіше, всенародне свято. В неділю, як правило проходило справжнє святкування — проводи зими.

В неділю,  10 березня, жителі Уманщини теж святкували Масляну. Фольклорно-обрядове свято вже традиційно пройшло в  селі  Іванівка, хоча й погода у цей день трішки підвела. Спочатку йшов дощ, а потім град.  За народними повір'ями, якщо на Масляну ллє дощ, значить, весна порадує гарною погодою і в лісах буде багато грибів.

Привітали Іванівців  та гостей «Масляної» зі святом, побажали гарного настрою, приємних вражень та щирого спілкування заступник   голови  Уманської  районної  ради Петро Андрійович Бабкін  та  голова  села   Рудий Григорій Пилипович.

Як і годиться, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму, на Масляних гуляннях творчі  колективи  району заспівали українських народних пісень це:

  • Народний  аматорський фольклорно – етнографічний ансамбль «Калина» Черповодівського СБК, керівник   Світлана Головчук;
  •  Вокальний ансамбль «Калинонька» Ятранівського СБК, керівник  Оксана  Калінська;
  • Вокальний ансамбль «Родина» Іванівського СБК, керівник   Галина Календрузь;
  • Вокальний ансамбль Кочубіївського СБК, керівник Світлана Вивальнюк  та  дитячі колективи  Черповодівського та Іванівського  Будинків  культури.

А яка ж Масляна без рум’яних, золотистих млинців? Поки на сцені  лунали запальні співи, всі бажаючі частувалися головною традиційною стравою – млинцями, які подавали з різними смачними начинками, гарячими напоями, шашликами   юшкою та іншими ласощами .  Біля   столів  юрмилися і діти й дорослі. Головні  спонсори  свята: директор ТОВ «Аграрій СВ ПП»  Карачун  Петро  Володимирович  та директор  ПП "ОРІЄНТИР-АГРО-Б"  Бойко Богдан Васильович -  постаралися, щоб всім присутнім було не тільки весело, а й смачно.

Родзинкою заходу стало проведення обряду спалення Масляної (Марени), що завжди символізувало закінчення свята, початок Великого посту до Великодня. У великому хороводному колі запалили опудало Марени і звісно ж, попросили, щоб доля була доброю, літо – теплим, а врожай – багатим!



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь