A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

22 травня – річниця від Дня перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі

Дата: 22.05.2020 16:27
Кількість переглядів: 829

Сьогодні, 22 травня 2020 року, в Україні відзначають 159-у річницю перепоховання великого генія нашого народу, поета, художника, громадського діяча, знаного у всьому світі, Тараса Григоровича Шевченка. 

Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 р. За кошти друзів 13 березня відбулися похорони видатного поета на Смоленському кладовищі у Санкт-Петербурзі. Понад дві тисячi чоловiк йшли за домовиною Кобзаря: студенти унiверситету, слухачi Академiї художеств, письменники, художники i просто читачi й шанувальники. Але у своєму заповіті Тарас Григорович бажав, аби його поховали на Батьківщині.

Лише у квiтнi 1861 року, після того, як 58 днів прах Т. Г. Шевченка знаходився в Петербурзі, царський уряд, нарештi, дозволив перевезти його в Україну. 8 травня 1861 року домовина була викопана, перенесена через увесь Петербург до Московського (Миколаївського) вокзалу і залізницею перевезена до Москви. I рушила вона через всю Росiю з пiвночi на пiвдень: де потягом, де кiньми, де пароплавом, а де i просто на руках – до Канева, саме там мрiяв оселитися поет i дожити свого Богом визначеного вiку. Перевезення домовини тривало 14 дiб. 

22 травня в Успенському соборі відслужили панахиду і поховали українського генія на Чернечій горі, яку згодом перейменували на Тарасову. Влітку 1884 р. на Тарасовій горі збудували перший народний музей — «Тарасову світлицю», а на могилі встановили монументальний чавунний пам`ятник-хрест за проектом В. Сичугова.

У 1989 р. на цьому місці з’явився Шевченківський національний заповідник.

Свою Україну любiть;

Любiть її во время люте,

В останню, тяжкую минуту

За неї Господа молiть. 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь