A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Муніципальна няня»: як це працює!

Дата: 09.04.2019 16:10
Кількість переглядів: 608

З 1 січня в Україні почала діяти соціальна програма «Муніципальна няня». З її допомогою уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей до трьох років. Муніципальна няня – це фізична особа-підприємець або юридична особа, яка може надавати послуги няні, з якою укладено угоду або договір про догляд за дитиною до трьох років.

Тобто це няня, яка надає послуги відповідно до договору, декларує свої доходи та платить податки. Це не поширюється на доглядальниць, які просто беруть оплату готівкою та за домовленістю. Право на «муніципальну няню» мають батьки або опікуни дітей до трьох років, які уклали офіційну угоду з нянею.

        Для того, щоб скористатися послугою «муніципальна няня» потрібно самостійно знайти няню та укласти з нею у письмовій формі договір чи угоду про здійснення догляду за дитиною. Протягом місяця після підписання договору з нянею, батьки повинні прийти до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання та подати перелік документів:

• паспорт (оригінал та копія з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації);

• ідентифікаційний код (копія та оригінал);

• свідоцтво про народження дитини (копія та оригінал);

• опікуни надають рішення про встановлення опіки (копія та оригінал);

• договір, укладений з нянею (копія та оригінал);

• документи, які підтверджують оплату послуг няні (чеки, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка тощо);

• заява про надання компенсації послуги «муніципальна няня»;

• заява про перерахування коштів для компенсації послуги «муніципальна няня» із зазначенням рахунка в установі банку.

        Документи розглядають протягом десяти робочих днів, потім погоджують виплату компенсації або відмовляють. Про рішення повідомляють упродовж трьох робочих днів після його ухвалення.

        Щоб отримати компенсацію, батькам чи опікунам щомісяця до 5 числа потрібно надавати до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення докази оплати послуг няні. Виплати проводяться щомісяця на той рахунок, який був вказаний у пакеті документів. Компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави. Компенсацію виплачують на той період, на який було укладено договір із муніципальною нянею. Якщо договір розривають достроково, батьки зобов’язані повідомити про це у відділення місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту протягом одного робочого дня. Сума відшкодування залежить тільки від розміру прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років. Якщо прожитковий мінімум зростатиме – збільшуватиметься і розмір компенсації.

        Компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину віком до трьох років і виплачуватиметься окремо за бажанням і потребою батьків.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь