A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Ми маємо захистити децентралізацію – Президент на Раді регіонального розвитку Черкащини

Дата: 11.03.2019 15:23
Кількість переглядів: 495

Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Черкаської області підкреслив важливість продовження реформи децентралізації та застеріг від можливості її згортання.

            

Глава держави наголосив, що його ініціативою стала програма децентралізації. Він нагадав, що цю програму підтримав Уряд, Верховна Рада та подякував за командну роботу. З прийняттям закону про децентралізацію владу передали громадам і не лише владу а й повноваження, а разом з ними і відповідальність.

Він зауважив, що відповідальність без ресурсів – це обман. «Тому разом з відповідальністю ми передали відповідний фінансовий ресурс. Це чесно і справедливо. Тепер у зведеному бюджеті, нарешті, якщо порахувати субсидії і субвенції, частка місцевих бюджетів перевищує частку державного бюджету. Бюджети розвитку громад збільшилися в сім, десять, деінде в 16-18 разів. І це під час війни»,  – сказав він.

«Що це означає для громад? Ми раз і назавжди відмовилися від позиції, що тільки в Києві знають, що потрібно громаді. Чи будувати школу, чи ремонтувати дитячий садок, чи робити освітлення, чи робити дороги. В Києві більше ніхто не диктує скільки і на який проект і головне з ким укладати підряд на будівництво», – підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко додав, що зустрічах по всій Україні бачить, що громади тепер самі можуть приймати рішення, і не тільки вирішувати гарячі питання. «Громади, нарешті, бачать перспективу», – сказав він та зауважив, що громади створюють стратегії розвитку і визначають стратегічні цілі. «Моя порада – не бійтеся ставити перед собою дуже великі цілі… Добивайтеся неможливого, щоб отримати бажане», – закликав учасників Ради Президент.

«Децентралізація – це можливість і право кожного громадянина самому приймати рішення про життя своєї громади. Це можливість і право планувати життя і змінювати його там, де це потребує втручання громади. Це, нарешті, скорочення відстані між людиною і владою», – також наголосив Президент.

Глава держави також підкреслив, що не знімає з себе відповідальності, але якщо громадам передали гроші і права, то є можливість і проконтролювати як захищені інтереси громади.

«Але щоб зміни стали незворотними, нам треба нагадати людям, що вирішується нині. Багато чим успішність децентралізації завдячує позиції нашої команди. Є політики, стиль яких – ручне управління зверху донизу. Вони хочуть змінити ситуацію, а це означає повернути все назад», – зазначив Президент.

«Ми маємо протистояти цій загрозі. Ми маємо захистити громади і децентралізацію», – підкреслив Петро Порошенко.

«Чому децентралізація така важлива? Куди ми хочемо прийти завдяки децентралізації? Децентралізація – це країна без периферії. Це країна вільних, заможних і щасливих людей», – додав Президент.

Також Петро Порошенко зазначив, що об’єднання територіальних громад має бути завершено. «Від вашої ледакуватості та нерішучості страждають люди. А я як Президент, обраний народом, допустити цього не можу. Тому, я зроблю все, щоб на місцевих виборах 2020 року на вибори йшли вже об’єднані громади», – підкреслив він.

Президент нагадав також про прийнятий закон про те, що місцеві громади повинні управляти тим, що відбувається у них на місцях. «Тепер здається, що все просто. А як воно могло по-іншому бути? Тільки 23 роки до нас нічого не змінювалося, не виконувалася  жодна обіцянка. Ми з вами маємо захищати Україну і захищати децентралізацію», – підкреслив він

«Коли наша команда тільки починала процес децентралізації, ми викликали на себе шквал критики. Що це таке? Про що ви говорите? Як це можна? Не один я, багато хто в цьому залі все це пам’ятає. Сьогодні у нас вже є конкретні результати. І ці результати і є наша відповідь критикам. А найголовніше – це наша відповідь на сподівання людей», – резюмував Петро Порошенко.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь