A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Сергій Чернов: Якщо не підтримати поправки до БК новостворені райради не матимуть ресурсів на виконання своїх завдань

Дата: 02.12.2020 14:46
Кількість переглядів: 438

Затягування розгляду правок до Бюджетного кодексу може призвести до колапсу в роботі новостворених ОТГ та районних рад. Про це в ефірі Суспільного розповів Сергій Чернов, Президент Української асоціації районних та обласних рад, Голова Харківської обласної ради.

Законопроєкт 4100-Д, який вносить зміни до Бюджетного кодексу в частині наповнення бюджетів укрупнених районів, розглянули на профільному комітеті, але голосування ще не було.

«Після місцевих виборів деякі ОТГ вже провели перші сесії, але це поодинокі випадки, для прикладу, на Харквщині. В нових райрадах сесій ще не було. Їх мають провести не пізніше 20 грудня, а до кінця року прийняти бюджети на наступний рік. На підготовку дуже мало часу», -  зауважив Сергій Чернов.

За словами Сергія Чернова, відповідно до законопроєкту 4100-Д передбачається, що новостворені райради матимуть податки виключно від роботи комунальних підприємств, їх прибутків, обмеженної кількості адмінпослуг.

«Наведу приклад Кегичівського району, аналогію можна провести по усій країні. Один район – одна громада. Він по факту, якщо приймуть цей законопроєкт в такому вигляді, отримає прибутків десь 500 тисяч гривень на рік. А йдеться про роботу лікарень, архівів, закладів культури, соціального захисту, збереження пам’яток архітектури, роботи спортивних комплексів, які ще не передані до громад. Чи малі кошти необхідні для реорганізації районних рад, тощо. І до 2 чи 5 січня ( нового бюджетного року) передані не будуть!», — акцентував Президент УАРОР.

«Виходом із ситуації можуть стати правки народного депутата Дмитра Люботи (номера правок 169 и 275 ), які стосуються саме наповнення бюджетів нових укрупнених районів постійними податками. Це потрібно хоча б на перехідний період, один бюджетний рік, доки не визначаться громади, що вони зможуть до себе забрати, чи спроможні вони будуть це зробити, щоб ми не закрили лікарні, будинки соціального захисту, будинки культури, об’єкти спорту, забезпечили непреривність надання послуг та не розпродали за безцінок майно.

Тож вважаю, що є ризики створення критичної ситуації вже з початку нового року», — додав Сергій Чернов.

Нагадаємо, раніше Українська асоціація районних та обласних рад звернулася до Голови Комітету ВРУ з питань бюджету з проханням підтримати пропозиції депутата ВРУ Дмитра Люботи до Бюджетного кодексу стосовно забезпечення фінансування районних рад.

За матеріалами Української асоціації обласних та районних рад

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь