A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

УАРОР напрацювала повноваження для районних рад, наступний крок за владою – їх унормування

Дата: 02.10.2020 14:07
Кількість переглядів: 547

Українська асоціація районних та обласних рад напрацювала 17 повноважень, які могли б виконувати районні ради. Тепер їх треба унормувати у законодавстві. Про це заявили Голова Секретаріату Асоціації Юрій Андрійчук та Голова Уманської районної ради Оксана Супрунець у ході прес-конференції в прес-центрі Українських Новин на тему Механізми ліквідації та реорганізації районних рад.

«Ще в 1997 році Україна підписала Європейську хартію – від того часу ми знаходимось в реформі щодо змін до Конституції в частині децентралізації. І вже пройшло 23 роки, але ми ще змін до Конституції не внесли. Не може бути повноцінного місцевого самоврядування, не маючи змін в частині децентралізації, коли субрегіональний і регіональний рівень не має виконавчих органів», — зазначив Юрій Андрійчук.

Голова Секретаріату додав, що на початку 2014 року бала затверджена профільна концепція, яка і повинна були вирішити проблему щодо виконкому.

Плани її реалізації були на 2014-2020 рік, і восени 2020 року мали відбутись вибори за зміненою Конституцією, але цих змін наразі немає.

«Міцна держава там, де є сильне місцеве самоврядування», — наголосила Оксана Супрунець.

Оксана Супрунець зазначила, що керівники районних рад за всієї країни виробили ряд напрацювань у резолюції, що спрямована на звернення до міжнародних організації та партнерів щодо недопущення порушень положень Європейської хартії місцевого самоврядування та Конституції України в частині права і спроможності органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня регулювати та управляти суттєвої часткою публічних справ.

Голова Уманської районної ради наголосила, що це звернення було направлене до Верховної Ради, Кабінету Міністрів з вимогою внесення законодавчих змін і в частині визначення для новоутворених районних рад повноважень.

Перелік цих повноважень запропонований як положення до законодавства профільним парламентським комітетам та міністерствам при напрацюванні нормативно-правових актів.

Було відзначено, що Міністерство розвитку громад та територій України й інші профільні органи виконавчої влади досі не напрацювали механізмів ліквідації чинних районних рад та утворення нових районних рад.

«До повноважень районних рад відноситься, перш за все, якість надання медичних послуг, і тому медичні заклади вторинного рівня та хоспіси повинні бути районні. Це означає, що якість людей життя має покращуватися і на відстані від 60 км, а саме так формувалися райони, люди мають отримувати максимально послуги що стосуються хірургічної допомоги, ангіографії», — сказала Оксана Супрунець.

Наступними кроками Голова Уманської районної ради визначила утримання шкіл та інтернатів загального профілю, спеціалізованих шкіл та закладів позашкільної освіти; спільні об’єкти культури і спорту; спільне комунальне майно та підприємства комунальної власності територіальних громад; заклади соціального значення, будинки для людей похилого віку, дитячі будинки, підтримка людей з обмеженими можливості, інклюзивні центри.

«Що стосується доріг та транспортної інфраструктури місцевого значення, регулярних пасажирських перевезень: в межах району повинні бути пасажирські перевезення і надаватися якісні послуги», — додала вона.

Крім того, що районні ради повинні сприяти розвитку туризму і спорту, координації підрозділів для подолання наслідків стихійних лих; сприяти захисту навколишнього середовища, розвитку рекреаційного потенціалу; організації збору та утилізації твердих побутових відходів тощо.

Як раніше повідомлялося, згідно з рішенням парламенту, після місцевих виборів кількість районів в Україні скоротиться з 490 до 136. Аналогічно скоротиться і кількість районних рад.

Джерело: сайт УАРОР


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь