A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Привітання Оксани Супрунець з нагоди Дня української писемності та мови

Дата: 08.11.2020 12:36
Кількість переглядів: 336

Шановні жителі Уманщини!

Вітаю усіх із Днем української писемності та мови. Це свято було встановлено в нашій країні 9 листопада 1997 року, щоб ще раз підкреслити неоціненну роль мови у становленні нації. Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу - цінністю, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє.

Тисячоліттями плекала мову наша земля, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

Багато жорстоких століть пережила українська мова, мужньо витерпівши наругу різних режимів. Загалом нараховують 22 заборони української мови, 8 з них – у радянський час. Пам’ятаймо, що мова -  непереможна зброя.

Народна мудрість стверджує: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Але я впевнена, що без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. «Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ», – говорив Володимир Сосюра.
День української писемності та мови - це настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, мову, знати й поважати свою історію та культуру.  

З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім. Отож, бажаю всім нам утверджувати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців. 

Голова Уманської районної ради   Оксана Супрунець


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь