A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

16 липня – День прийняття Декларації про державний суверенітет України

Дата: 16.07.2019 11:13
Кількість переглядів: 670

Ідея відродження незалежної держави жила, незмінно прокладаючи собі дорогу від розпаду Київської Русі аж до прийняття Верховною Радою Акту проголошення незалежності України та Всеукраїнського референдуму 1991 року. Тоді народ раз і назавжди вирішив: державі Україна бути!

16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР голосами 355 депутатів, виконуючи волю українського народу до побудови вільної незалежної держави, схвалила доленосний документ – Декларацію про державний суверенітет України. Цей день став провісником здобуття нашою країною вистражданої незалежності, задля якої поклали свої життя сотні тисяч українців.

Тоді, 29 років тому, свідомі громадяни були переконані: прийняття Декларації – це перший крок до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель, щиро вірили, що цей документ відкриє новий етап в історії України, проголосивши основні політичні, економічні, соціальні цілі, довгострокові перспективи розвитку країни. Адже у Декларації було визначено найбільш принципові позиції, які орієнтували народ на створення самостійної, правової держави, на розвиток демократії, всебічне забезпечення прав і свобод людини. Вона стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року.

Разом з тим,  очевидно, що після Декларації про державний суверенітет, як і після проголошення незалежності, Україна отримала швидше формальну самостійність. Реальний же суверенітет держава здобуває тільки зараз.

Проте за 29 років виросло нове покоління, яке визнає демократичні цінності. Попри складну ситуацію саме нині ми говоримо про здобуття реального суверенітету.

Сьогодні Україна знову переживає вирішальні часи. Щоб пройти крізь складні випробування зовнішньою агресією, необхідне єднання усього суспільства. Справа захисту територіальної цілісності держави та водночас розбудови мирних сфер її життєдіяльності потребує максимальної самовіддачі кожного з нас.

Та все ж ми пам’ятатимемо 16 липня 1990 року. Цей день фактично дав поштовх до нової сторінки історії України, окреслив місце незалежної держави на карті світу. Тож згадаймо сьогодні усіх, хто боровся і бореться за незалежність та волю України!

 

Голова районної ради                 Оксана Супрунець

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь