A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Зміни до Конституції – це «антивірус» для децентралізації, — Зубко

Дата: 01.07.2019 11:08
Кількість переглядів: 493

Без змін до Конституції децентралізація завжди буде незакінченою реформою, яку можна скасувати. Почалась відчутна матеріалізація результатів в громадах, але головна ціль — створення умов розвитку людського потенціалу в освіті, охороні здоров`я, культурі, системі послуг, і, нарешті, створення інвестиційного клімату.


 

Саме це є ціллю внесення зміни до Конституції в частині децентралізації. Мова не про банальну заміну букв та формулювань у законодавстві. Ми говоримо про глобальні трансформаційні зміни на рівні держави. Про проект нового майбутнього України.

На цьому у своєму блозі для інтернет-видання «Цензор» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр

регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Урядовець чітко зазначив, що продовження децентралізації зараз має одне з найголовніших значень. І це потребує мужності, наполегливості, жорсткої позиції тих, хто за остаточну реалізацію розпочатих масштабних реформ.

«Мова йде про зміни, які дають можливість управляти майбутнім держави, нарешті управляти, а не плисти за течією ще радянської системи менеджменту країни і відчувати, що вектор розвитку держави залежить від рішень однієї, двох, п’яти особистостей, а не сталості державних інституцій. Ефективність має бути основним критерієм як для центральної влади так і для місцевої. Впевнений, внесення змін до Конституції стануть потужним антивірусом для децентралізації», — підкреслив Геннадій Зубко.

За його словами, напрацьовано два напрями змін, які кардинально запустять всю управлінську систему в країні.

«Перше — це повна передача всієї виконавчої влади на рівень громад, районів, областей. Це дасть чітке розуміння українцям, хто і за що відповідає в країні. Лише тоді місцеве самоврядування матиме можливість надавати  жителям якісні і доступні публічні послуги. Для виконання цих повноважень гарантується сумарність фінансових ресурсів, а прийняття закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» дасть нову якість управлінських рішень.


 

Ланка держадміністрацій буде ліквідована, дублювання функцій усунуте. Як і конфлікт між районним рівнем і громадами. На території, покритій громадами, повноваження районного рівня втрачаються. Він повинен об’єднувати не менше 150 тисяч мешканців і кілька громад. Мати нові повноваження згідно з законом «Про засади адміністративно-територіального устрою».

Друге – запровадження інституту префекти, які виступатимуть арбітрами законності дій місцевої влади. Абсолютно новий, запозичений у Європи інститут. Саме вони здатні замінити голів адміністрацій, функціонал яких вже не відповідає реформі. Окрім цього, префект забезпечуватиме захист прав і свобод громадян, здійснюватиме нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування та  забезпечуватиме виконання державних програм. Двохсотлітній досвід функціонування інституту префекта у Франції довів, що така система є виправданою, ефективною і дієздатною.

Але постає питання, хто має призначати префекта. Це дискусійне питання. З одного боку, в нас парламентська модель правління, уряд призначається парламентом і є виконавчою гілкою влади. З іншого, функція захисту прав і свобод громадян – це функція президента», — наголошує урядовець.

За словами Віце-прем’єр-міністра, імплементація змін до Конституції — це ГРОМАДний проект, який потребує ресурсу, підготовки кадрів, і яким потрібно займатись вже зараз.

«Зміни до Конституції – це реальний антивірус проти конфлікту між гілками влади, проти регіональної корупції, проти політизації місцевого самоврядування, проти неефективних місцевих менеджерів, проти уразливості від будь-яких політичних пертурбацій. Впровадивши ці зміни, ми виведемо Україну на зовсім новий рівень розвитку демократії, захисту прав і свобод  українців, врешті решт  — на новий рівень якості життя.  Ми зробимо Україну по-справжньому європейською державою!», — підкреслив Зубко.

 Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

 

 



 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь