A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Сергій Чернов: Немає підстав не проводити вибори до районних рад

Дата: 13.08.2020 16:18
Кількість переглядів: 530

Президент Української асоціації районних та обласних рад, Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов був гостем прямого ефіру програми «Де це?», що розповідає про хід децентралізації на Громадському радіо, і є інформаційним проєктом, який створюється у партнерстві з Харківською обласною радою.

Програма була присвячена гострому для місцевого самоврядування питанню – неоголошенню Центральною виборчою комісією виборів до районних рад. Нагадаємо, 8 серпня ЦВК призначила на неділю, 25 жовтня 2020 року, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. Водначас Комісія не призначила вибори депутатів до районних рад.

На думку Сергія Чернова, непроведення виборів до субрегіональної гілки самоврядування матиме складні й непередбачувані наслідки для всієї країни:

«Немає підстав не проводити вибори до районних рад, адже це право громадян, яке чітко й недвозначно закріплене у Конституції України. Якщо районні ради не будуть обрані, інститут народовладдя на районному рівні буде втрачено.

Основний Закон закріплює за районними радами низку повноважень. Районні ради не тільки управляють спільним майном територіальних громад, вони є його власником, а також засновником значної кількості комунальних підприємств. І якщо останні будуть ліквідовані, то хто буде надавати послуги? Це й котельні, що опалюють будинки, в них є відповідні угоди на поставку вугілля й газу, там же є кредиторська заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» та іншими структурами.

Це й величезні за розміром районні лікарні. Райради утримують ці приміщення, опалюють, охороняють, ремонтують. Спортивні комплекси, музеї, пам’ятки архітектури, сміттєзвалища і таке інше.

Опоненти мені говорять, що передача майна відбудеться миттєво – в одну ніч громади заберуть собі на баланс це майно і будуть надавати людям послуги. Я хочу помилятися, але я у це не вірю. Ось уже шостий рік об’єднання громад. І навіть успішні й самодостатні не поспішають брати собі на баланс лікарні чи інші об’єкти районної інфраструктури, хоча податкові надходження передані саме на базовий рівень, в ОТГ».

Найгірше, наголошує Сергій Чернов, це те, що на більше, ніж половині території країни досі не створювались об’єднані громади. Не пройдено шлях згуртування ОТГ, люди не збиралися, не обговорювали різні позиції, не долали разом перешкоди:

«55 % відсотків підуть на вибори не в створену юридичну особу, а просто на територію, яка визначена Перспективним планом і затверджена Кабміном. Там ні керівники, ні люди, які будуть голосувати, не розуміють, а що це таке об’єднана громада, які повноваження у керівника. Потім організаційний процес створення свого виконавчого органу й загалом тривала робота з налагодження життя. На перехідний період хтось має надавати послугу й утримувати майно, яке громада, власне, і не збиралася забирати. Логічно, якщо це будуть районні ради. Вважаю, вони просто необхідні, доки ОТГ не стануть по-справжньому спроможними».

Президент УАРОР Сергій Чернов розповів також під час під радіоефіру, що Асоціація оприлюднила звернення до керівництва держави, у якому аргументовано викладає всі ризики, з якими може зіштовхнутися країна, не обравши райради. Також він висловив сподівання, що до кінця тижня, до 15 серпня ЦВК все ж дослухається до голосу місцевого самоврядування і, відповідно до чинної Конституції, призначить вибори до райрад.

Джерело: сайт УАРОР


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь