A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Оксана Супрунець: Освіта є основою розвитку нації і держави, стратегічним ресурсом та запорукою майбутнього України

Дата: 29.08.2018 17:02
Кількість переглядів: 969

29 серпня 2018 року, напередодні Дня Знань, освітяни Уманщини зібралися на традиційній щорічній районній конференції працівників освіти. У її роботі взяли участь голова районної ради Оксана Супрунець, голова районної державної адміністрації Євгеній Данченко, керівники профспілкових організацій дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, педагогічні працівники, очільники територіальних громад, представники місцевих засобів масової інформації.

Конференція  розпочалась з доповіді начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, депутата районної ради Бориса Бондаря. Борис Борисович підбив підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти у2017/2018 навчальному році та означив першочергові завдання на 2018/2019 навчальний рік.

Зокрема, посадовець наголосив, що в 22 закладах дошкільної освіти освітнім процесом охоплено 936 дітей, 401 дитину – в 20 дошкільних підрозділах НВК. Охоплення дітей 3-6 років дошкільною освітою становить 100%.
На кінець навчального року налічувалось 38 закладів загальної середньої освіти. У школах району навчалося 3549 учнів. Для 4 учнів організовано інклюзивну форму навчання, в 12 закладах освіти навчанням за індивідуальною формою охоплено 25 учнів. Усі діти шкільного віку були охоплені різними формами навчання. Заочна форма навчання здійснюється при Старобабанівській ЗОШ І-ІІІ ступенів на базі СВК № 92, де здобували освіту в 3 класах 45 громадян.
Атестати про здобуття повної загальної середньої освіти отримали 192 випускників району. Нагороджено золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні» 2 учнів (Косенівський НВК та Оксанинська ЗОШ І-ІІІ ступенів), срібною «За досягнення у навчанні» - 2 учнів (Старобабанівська та Колодистенська ЗОШ І-ІІІ ступенів). Для порівняння, в минулому році лише один випускник району отримав срібну медаль (Шаринський НВК).
У 2018 році маємо 12 перемог на обласних олімпіадах (10 – третіх, 2 – других місця), 1 третє місце та 1 учень нагороджений грамотою у конкурсі-захисті робіт Малої академії наук, ІІІ місце в обласному та ІІІ місце у Всеукраїнському етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка.
З 1 вересня 2018 року призначено щомісячні стипендії 6 учням, а 10 (випускники 10-11 класів) отримали одноразові грошові винагороди.
Також Борис Бондар наголосив, що 2018/2019 рік – особливий, адже дає старт реформуванню освітньої галузі нашої держави. Ідеологією реформи є концепція «Нової української школи». Основна місія нової української школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини.

За його словами, 1 вересня 2018 року 432 учнів-першокласників у 37 класах почнуть навчатися за новим державним стандартом.
У рамках реформи в Уманському районі у 2018/2019 навчальному році діятиме 3 опорних школи: Бабанська, Дмитрушківська, Ладижинська ЗОШ І-ІІІ ступенів та 7 шкіл-філій. 

«Очікуємо в найближчий час на покращення матеріальної бази кабінетів початкової школи. У кожен 1 клас надійдуть навчальні засоби (на це передбачено 724889 тис. грн) та шкільні меблі (передбачено 510316 тис. грн), оголошено закупівлю телевізійного та аудіовізуального обладнання на суму 709486 тис. грн. Сподіваюся, що до кінця жовтня ми отримаємо все, що передбачено вимогами нового державного стандарту», - зазначив Борис Борисович.

В обговоренні доповіді  взяли участь директор Краснопільського НВК І-ІІ ступенівТетяна Усатюк; завідувач  Старобабанівським закладом дошкільної освіти Наталія Спужак; вчитель 1 класу Гереженівського НВК І-ІІ ступенів Майя Бурлаченко.

Про фінансові інвестиції освітнім закладам с.Ладижинка з боку сільського бюджету інформував учасників педконференції Ладижинський сільський голова Сергій Цоколенко.

На педконференції голова районної організації профспілки працівників освіти Анатолій Петриченко підбив підсумки та проаналізував здобутки в напрямку соціального захисту педагогічних працівників Уманщини в 2017/2018 навчальному році.

Своїми враженнями про роботу в Родниківській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка поділилася Емілі Кін, представник корпусу Миру США в Україні, яка вже 2 роки працює в цьому освітньому закладі.

Із вітальним словом до освітян району звернувся голова райдержадміністраціїЄвгеній Данченко. У своєму виступі він також відзначив головні пріоритети, якими керується влада щодо розвитку галузі освіти в районі, а також вручив Почесні грамоти райдержадміністрації окремим педагогам.

Із наближенням початку нового навчального року освітян району привітала голова районної ради Оксана Супрунець. Звертаючись до педагогічної спільноти Уманщини, Оксана Анатоліївна наголосила, що серед ключових завдань, навколо яких має сконцентруватися взаємодія влади, педагогів, батьків, громадськості, - створення умов для нової української школи на теренах Уманщини. За її словами, саме освіта є основою розвитку нації і держави, стратегічним ресурсом та запорукою майбутнього України. Саме освіта відтворює і нарощує інтелектуальний, духовний та економічний потенціал суспільства.

Очільник представницької влади району також акцентувала увагу на тому, що у всебічному забезпеченні і підтримці цих важливих тенденцій сучасності бачить своє завдання і депутатський корпус Уманської районної ради.

- Вже у нинішньому сьомому скликанні районна рада ухвалила низку освітянських програм, серед яких: Програма організації харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій загальноосвітніх закладів району на 2018 рік; Програма оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді на 2016-2020 роки; Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020роки; Програма підтримки та стимулювання талановитої молоді Уманщини на2016-2020 роки; районна програма «Шкільний автобус» на 2016-2020 роки; Програма розвитку фізичної культури і спорту в Уманському районі на 2016-2020роки; Програма розвитку дошкільної освіти на період до 2022 року та інші. Увага до освітньої галузі має лише зростати. Саме тому постійні комісії районної ради тримають на контролі стан справ в освітній галузі та з виїздом на місця будуть й надалі вивчати хід виконання цих та інших діючих програм і сприяти їх подальшій реалізації, - виокремила голова районної ради й побажала успіхів усім педагогам Уманщини у вихованні освіченого молодого покоління, а педагогам-початківцям - успішно ввійти у педагогічні колективи району, мати хороших наставників і досягти результатів у роботі.

Також Оксана Супрунець висловила вдячність усім вчителям, які брали участь у підготовці матеріалів про історію сіл району, що ввійшли до 4-томного видання книги «Уманщина у плині літ».

За багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у справу навчання і виховання учнівської молоді, високу професійну майстерність, створення належних умов для навчання і виховання школярів Почесною грамотою Уманської районної ради нагороджені вчитель історії Кочубіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Алла Канак та вчитель фізики Полянецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Сергій Шмалюх.

За багаторічну сумлінну працю, високу професійну майстерність, вагомий внесок у справу виховання дошкільнят Почесною грамотою Уманської районної ради також нагороджена завідувач Іванівського дошкільного закладу освіти Світлана Сушкета.

На завершення серпневої педконференції на сцену було запрошено молодих фахівців, випускників педагогічних вузів і коледжів, які прибули на роботу в освітні установи Уманщини. Усі присутні їм щиро побажали успішно ввійти в педагогічні колективи району, мати хороших наставників і досягти результатів у роботі.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь