A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Уманщина вшанувала пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2018 16:50
Кількість переглядів: 747

26 квітня 2018 року минуло тридцять два роки від тієї весняної ночі, коли відбулась страшна аварія на Чорнобильській атомній електростанції. «Мирний атом» за лічені секунди кардинально змінив перебіг людського буття, здолав державні кордони, перетворив частину чудового українського Полісся на зону відчуження, що на довгі роки стала ізольованою від навколишнього світу.

Тепер щорічно наша країна відзначає сумну дату в новітній українській історії.

З цієї нагоди, у день 32-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС, голова районної ради Оксана Супрунець, голова районної державної адміністрації Євгеній Данченко, депутат обласної ради Валентин Судакевич, очільник Паланської сільської об’єднаної територіальної громади Петро Кучеренко, голова районної організації «Союз Чорнобиль України» Петро Сорока, громадськість району відвідали село Піківець, де біля пам’ятного знаку Героям Чорнобиля відбувся мітинг-реквієм.

Під час цього мітингу хвилиною мовчання було вшановано мужніх рятівників, усіх тих представників Уманського району, які стали на шляху ядерної стихії.

Керівництво району, депутати місцевих рад Уманщини, очільники територіальних громад району, представники громадськості, учні Дмитрушківської ЗОШ І-ІІІ ступенів поклали вінки та квіти до пам’ятного знаку Героям Чорнобиля.

Звертаючись до присутніх, Оксана Анатоліївна сказала, що після пекельної техногенної катастрофи минуло 32 роки, та, незважаючи на давність літ, це і нині відкрита суспільна рана.

- Сьогодні ми вшановуємо всіх наших земляків, які заплатили життям, прийнявши першими на себе хвилі радіаційного вибуху і тих, хто з честю виконав обов’язок і вступив у смертельний двобій з невидимим ворогом. Усі вони стали героями, їх імена навіки вписані в історію народу, в історію Уманщини, - зазначила Оксана Супрунець. - Нині у нашому районі проживає 1376 чорнобильців, з них 169 були безпосередніми учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Тож ця сумна дата спонукає нас до особливої відповідальності за долі ліквідаторів, їх сімей та переселенців із зони біди.

Оксана Анатоліївна наголосила, що депутати районної ради постійно переймаються питаннями соціального захисту чорнобильців і висловила вдячність активістам районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» за небайдужість до нелегких доль чорнобильців, за захист і підтримку громадян, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС було вручено почесні грамоти районної ради та райдержадміністрації і грошові винагороди.

Зокрема, за мужність, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені під час ліквідації Чорнобильської катастрофи та з нагоди 32-ї річниці аварії на ЧАЕС Почесними грамотами районної ради були нагороджені учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії: Кочмар Микола Федорович, житель села Ладижинка; Криворучко Олександр Дмитрович, житель села Полянецьке; Басюра Дмитро Вікторович, житель села Городниця.

Окрім того, кільком учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було вручено матеріальну допомогу від депутатів обласної ради Валентина Судакевича та Олега Баштана.

Голова районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Петро Сорока вручив медаль «За благодійність» Дмитру Однокінному Дмитру, керівнику ПП «Рогова».

Чин панахиди з нагоди вшанування пам’яті жертв Чорнобиля та всіх, хто поклав життя у двобої зі смертельною ланцюговою реакцією відслужив отець Миколай.

Нехай ніколи не замовкають дзвони людської пам'яті, що не даватимуть забути про Чорнобильську трагедію.

 

Радник голови районної ради Д.Гайда



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь