A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Відбулась презентація третьої частини книги «Уманщина у плині літ»

Дата: 22.06.2018 15:57
Кількість переглядів: 1040

Історія держави, народу починається з отчого порогу, з того села чи містечка де народились і зростали. Саме ці історії сіл та містечок вливаються у велику, єдину історію України.

На Уманщині реалізовується гуманітарний проект з написання історії кожного з 53 населених пунктів району, що укладені в книгу «Уманщина у плині літ». Ініціатор проекту - голова Уманської районної ради Оксана Супрунець.

22 червня 2018 року у великому залі засідань управління агропромислового розвитку РДА відбулась презентація третьої частини книги «Уманщина у плині літ», що видана за фінансової підтримки керівників сільськогосподарських і фермерських господарств, більшість з яких є депутатами районної ради.

Перша частина цього 4-томного видання була надрукована ще в серпні 2016 року, її презентація відбулась напередодні 25-ї річниці незалежності України. Автором першої частини цієї книги є місцевий історик-краєзнавець Надія Тульчинська, окремі розділи написали кандидат історичних наук, доцент Уманського педагогічного університету імені Павла Тичини, політичний в’язень Богдан Чорномаз і голова народознавчого товариства «Берегиня», голова Громадської ради при райдержадміністрації Тетяна Чорномаз. У ній йдеться про загальну історію Уманського краю від минувшини й до кінця 80-х років минулого століття.

У другій частині книги, презентація якої відбулася 2 лютого 2018 року, розміщені історії 14 населених пунктів, серед яких: Антонівка, Аполянка, Бабанка, Берестівець, Вільшана Слобідка, Вільшанка, Гереженівка, Городецьке, Городниця, Гродзеве, Громи, Дмитрушки, Доброводи, Дубова. 

На захід із презентації третьої частини книги «Уманщина у плині літ» були запрошені представники редакційної групи з підготовки матеріалів до видання книги, депутати районної ради, сільські голови та старости населених пунктів Паланської ОТГ, працівники відділу освіти, молоді та спорту РДА, директори шкіл та вчителі історії, які є авторами книги, працівники районної центральної бібліотеки та сільських бібліотек  району, громадськість Уманщини. 

Розпочинаючи презентацію, голова районної ради Оксана Супрунець наголосила, що в третій частині книги розміщені історії 19 населених пунктів Уманщини, серед яких: Затишок, Заячківка, Іванівка, Колодисте, Коржова, Коржова Слобода, Коржовий Кут, Косенівка, Кочержинці, Кочубіївка, Краснопілка, Ладижинка, Максимівка, Малий Затишок, Оксанина, Острівець, Паланка, Піківець, Полянецьке.

За її словами, в історії кожного села йдеться про події далекої минувшини, страшні роки Голодомору 1932-1933 років, який пережили в минулому столітті українські села, про комуністичні репресії та існування на Уманщині Організації українських націоналістів і військових формувань Української повстанської армії, про період Другої Світової війни на теренах нашого району, роки повоєнної відбудови, перебудови, проголошення незалежності Української держави, роки її становлення та сьогодення Уманського краю.

Оксана Анатоліївна також відзначила, що до участі у зборі матеріалів для написання книги були залучені місцеві краєзнавці, історики, вчителі навчальних закладів та бібліотечні працівники району, вивчалися архівні документи. 

Привітавши авторів і всіх присутніх із виходом нової книги, голова районної ради запросила представників населених пунктів, які є упорядниками книги, презентувати своє село.

До присутніх також звернулися місцевий історик-краєзнавець Надія Тульчинська та заслужений журналіст України Валентина Козицька, які висловили вдячність усім, хто причетний до написання книги.

На завершення презентації, голова районної ради Оксана Супрунець відзначила, що гуманітарний проект з написання книги «Уманщина у плині літ» підходить до завершення, у найближчих планах - випустити четверту завершальну частину цього видання, робота над яким уже розпочалася.

Книга є цікавою як для науковців, викладачів, студентів, учнів шкіл, так і для пересічного читача, всіх, хто цікавиться історією України та її трагічним минулим і сьогоденням.

 

Д.Гайда


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь