A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Відбулася виїзна нарада з очільниками територіальних громад Уманщини

Дата: 11.06.2018 15:43
Кількість переглядів: 1017

За ініціативи голови районної ради Оксани Супрунець та відповідно до планів роботи районної ради і районної державної адміністрації 8 червня 2018 року в Городницькому будинку культури відбулась виїзна нарада з очільниками територіальних громад Уманщини.

У колі обговорених питань – стан соціально-економічного розвитку населених пунктів району; виконання сільських і селищного бюджетів за 5 місяців 2018 року; хід впровадження медичної реформи на території Уманського району.

Аби на власні очі побачити, які досягнення й проблеми мають сільські громади спочатку голова районної ради Оксана Супрунець, керівники відповідних структурних підрозділів РДА та районної ради спільно з сільськими й селищним головами району відвідали села Ятранівка, Шарин, Ладижинка, Текуча та Городниця, де ознайомились із станом забезпечення життєдіяльності закладів соціальної сфери, благоустрою сільських територій, роботою закладів торгівлі тощо.

Першим пунктом відвідування стало село Ятранівка, а конкретніше -  пейнтбольний клуб, що знаходиться в адміністративних межах Ятранівської сільської ради за 5 км від м.Умань. Це місце є досить популярним серед любителів активного відпочинку, особливо, коли в школярів Уманщини розпочинаються канікули. Адже тут можна пограти в пейнтбол, лазертаг (лазерні війни, пейнтбол без болю), настільний теніс, волейбол, покататися на квадроциклах, поплавати в басейні тощо.

Приємно вражені побаченим, цілою делегацією спільно із Ятранівським сільським головою Сергієм Потапенком, який є наймолодшим серед очільників громад Уманщини, учасники наради відвідали місцеву школу, Будинок культури, бібліотеку, фельдшерсько-акушерський пункт, ДНЗ «Росинка», побували у сільській раді. Усі на власні очі переконалися, що тут відчутні позитивні зміни у розвитку соціальної сфери, покращення інфраструктури села, облаштування території. За словами очільника цієї громади, торік із сільського бюджету використано 50 тис. грн. на ремонт Будинку культури та 15 тис. грн. на реконструкцію вуличного освітлення протяжністю 700 м. У нинішньому році за кошти сільського бюджету продовжується ремонт Будинку культури, планується будівництво водогону та ремонт приміщення ФАПу. Загалом, за 5 місяців 2018 року до Ятранівського сільського бюджету мобілізовано 1040,9 тис. грн., що становить 131,7 відсотка до затвердженого показника. 

Оксана Супрунець побажала молодому і завзятому голові села Ятранівка, в якому проживає 812 мешканців, подальших успіхів та активно видозмінювати сільські території.

Другим пунктом відвідування було село Шарин, в якому проживає 506 осіб. Голова районної ради Оксана Супрунець та Шаринський сільський голова Зінаїда Мельник разом з усіма учасниками наради відвідали тут місцеве кладовище й поклали квіти до могили Володимира Рижака -  випускника Шаринської школи, патріота України, бійця 6-го батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Шахтарськ», який загинув під час проведення антитерористичної операції на Сході України. Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 року «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» він нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Учасники наради також відвідали Шаринський НВК І-ІІ ступенів, сільський клуб, бібліотеку, фельдшерський пункт. Очільник громади Зінаїда Мельник відзначила, що в минулому році за кошти сільського бюджету в селі проведено швидкісний Інтернет; відремонтовано дорогу на вул. Центральна, на що використано 200 тис. грн., та на вул. Лебедина - 56 тис. грн.; встановлено паркан біля кладовища на суму 74 тис. грн. За словами Зінаїди Миколаївни, за 5 місяців 2018 року до сільського бюджету мобілізовано 1179 тис. грн., що становить 199,5 відсотків до затвердженого плану на період. За її словами, основними платежами до сільського бюджету були: акцизний податок (77,8 відсотка від загального обсягу власних доходів загального фонду); орендна плата за землю з юридичних осіб (13,4 відсотка); єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників (5,7 відсотка). У планах роботи Шаринської сільської ради на 2018 рік - поточний ремонт доріг на вул. Центральна та Лебедина, облаштування Алеї Слави героїв АТО.  

У Ладижинці, де проживає  2075 жителів, делегація посадовців відвідала, насамперед, новозбудовану Свято-Миколаївську церкву. Гостей привітно зустрів протоієрей Василій Копитчак. Він повідомив, що храм збудований за сприяння уродженця цього села, єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея (Семка Валентина Анатолійовича). Освячення церкви відбулося 18 травня 2013 року.

Далі учасники наради побували у Ладижинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, яка в 2018 році стала опорною. Тут навчається 230 учнів із 6 населених пунктів. Двома шкільними автобусами їх щодня підвозять із Городниці, Фурманки, Ропотухи, Шарина, Рижавки. Присутні оглянули шкільні кабінети, зокрема, сучасний кабінет математики з інтерактивною дошкою, їдальню, капітально відремонтовану за рахунок коштів субвенції із сільського бюджету спортивну залу.

Відвідала Оксана Супрунець разом з іншими посадовцями і дитячий садок «Зірочка», дитячу музичну школу, музей історії села, місцеве комунальне підприємство, що є одним із кращих у районі.

У спілкуванні із сільським головою Сергієм Цоколенком усі дізналися, що за 5 місяців 2018 року до сільського бюджету надійшло 5014,3 тис. грн., що становить 139,8 відсотків до запланованого показника. За його словами, основним джерелом доходів до бюджету є акцизний податок. Торік за кошти сільського бюджету тут відремонтовано дороги на вул. Шкільна та пров. Козацький, на що витрачено 1 500 тис. грн.; на вул. Польова змонтовано вуличне освітлення протяжністю 1,2 км, затрачено на ці потреби 155 тис. грн.; проведено капітальний ремонт ДНЗ на суму 1 100 тис. грн.; перекрито покрівлю в приміщенні амбулаторії ЗПСМ на суму 235 тис. грн.; відремонтовано внутрішні туалети в місцевій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів на  суму 170 тис. грн.; встановлено дитячий спортивний майданчик на суму 160 тис. грн.

Очільник громади також відзначив, що Ладижинське комунальне підприємство забезпечує село водопровідною водою,  розширює мережу водопостачання, займається благоустроєм території, надає різноманітні побутові послуги населенню. За хімічними властивостями питна вода з артезіанської свердловини в Ладижинці відповідає усім санітарно-гігієнічним нормам.

В громаді окреслені плани роботи й з усього видно, що село не стоїть на місці.

Сергій Цоколенко наголосив, що цьогоріч запланували будівництво водогону; ремонт доріг на вул. Шкільна, Козацька, Київська, Миру, Польова, Шкільна, Квітнева; поточний ремонт музичного та спортивного залів у ДНЗ «Зірочка»; ремонт фасаду Будинку культури; будівництво спортивного майданчику, інше.

Оксана Супрунець схвально оцінила роботу енергійного очільника села й з позитивного боку відзначила те, що територіальна громада під його керівництвом уміє самоорганізовуватись для вирішення різних місцевих проблем.

З особливим зацікавленням всі учасники виїзної наради відвідали в Ладижинці і хлібопекарню ТОВ «АГРОСС - М», збудовану за сучасними технологіями за рахунок іноземних інвестицій. З процесом випікання хлібу всіх охочих особисто ознайомив директор підприємства Раміз Абдінов.

Далі у Текучій делегація посадовців відвідала загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, ДНЗ «Росинка», фельдшерсько-акушерський пункт, Будинок культури, бібліотеку, сільську раду. У цьому населеному пункті, де зареєстровано 1040 жителів, уже розпочато роботи з облаштування села, але ще багато належить зробити, аби цей населений пункт мав належний вигляд. За словами очільника громади Сергія Грома, за 5 місяців 2018 року до сільського бюджету надійшло 806,1 тис. грн., що становить 107,3 відсотка до запланованого показника.  У цьогорічних планах роботи сільської ради - ремонт даху в приміщенні Будинку культури та ДНЗ «Росинка», облаштування центральної частини населеного пункту.

Спілкуючись із головою села, Оксана Супрунець побажала йому успіхів у виконанні поставлених завдань.

Завершальним пунктом відвідування стало село Городниця, де проживає біля 960 осіб. Із 2010 року очолює громаду Сергій Якименко. Тут ремонтуються дороги, облаштовуються сільські території, повністю відновлено вуличне освітлення, виконано ремонтні роботи біля обеліску Слави, виготовлено проектно-кошторисну документацію на заміну покрівлі в приміщенні адмінбудинку. Також у селі збудовано церкву за спонсорської підтримки керівника місцевого сільгосппідприємства «Новий Світ - Агро», депутата районної ради Віктора Шилюка, освячення якої відбудеться вже восени нинішнього року.  

Усі присутні на власні очі переконалися, що гарні умови створено для навчання учнів у місцевій школі та для виховання дітей у дитячій дошкільній установі «Малятко».

За 5 місяців 2018 року до сільського бюджету надійшло 658 тис. грн., що становить 120,5 відсотка до запланованого показника.

Оксана Супрунець побажала очільнику сільської громади подальших успіхів у напрямку соціально-економічного розвитку села та його благоустрою.

Далі  в Городницькому будинку культури відбулося обговорення запланованих питань.

Із вступним словом до присутніх звернулась голова районної ради Оксана Супрунець, відзначивши:

- Усі ви на власні очі мали можливість побачити, які досягнення й проблеми має кожна з відвіданих сьогодні громад. Це повинно стати порівняльним майданчиком у ваших планах роботи на майбутнє. Але мушу сказати, що у тих територіальних громадах, де є лад і порозуміння, ефективно вирішуються всі актуальні питання, пов’язані із забезпеченням належного добробуту людей – удосконалюється матеріально-технічна база соціальних об’єктів, ремонтуються дороги, освітлюються вулиці, належно контролюється стан громадської безпеки тощо.

Тож учасники наради заслухали інформацію про підсумки економічного і соціального розвитку району за 5 місяців 2018 року, яку представила начальник відділу економічного розвитку та торгівлі райдержадміністрації Тетяна Солом’яна.

Обговорили підсумки виконання сільських і селищного бюджетів за 5 місяців 2018 року, про що доповідала заступник начальника фінансового управління райдержадміністрації Людмила Матушевська. А начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валентина Мовчанюк акцентувала увагу очільників громад на резервах наповнення місцевих бюджетів за рахунок повного обліку та інвентаризації земельних ресурсів усіх видів, а відповідно - сплати земельного податку та орендної плати.

Завершилась нарада розглядом питання про стан впровадження медичної реформи на території Уманського району, про що доповідав головний лікар КЗ «Уманський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександр Новаківський.

Підводячи підсумки наради, голова районної ради Оксана Супрунець серед головних завдань сьогодення для кожного  очільника громади означила такі: щоденна системна робота з платниками податків щодо наповнення сільських і селищного бюджетів; ремонт доріг; організація щоденного транспортного перевезення по всіх населених пунктах району; забезпечення кожного села швидкісним Інтернетом; покращення роботи закладів торгівлі; розвиток об’єктів зеленого туризму на території району; підтримка в належному санітарному стані сільських територій; допомога закладам освіти та медицини в підготовці до осінньо-зимового періоду.

 Оксана Анатоліївна наголосила, що такі кущові наради відбудуться й в інших населених пунктах району. Адже вони корисні тим, що дають можливість сформувати загальну картину життєдіяльності кожної територіальної громади та дозволяють їх очільникам обмінюватися досвідом роботи.

 

Радник голови Уманської районної ради

Д.Гайда


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь