A A A K K K
для людей із порушенням зору
Уманська районна рада
Черкаська область

Делегація з Уманщини побувала у «Фрумушиці-Новій»

Дата: 28.08.2018 11:51
Кількість переглядів: 1049

З метою запозичення досвіду в напрямку розвитку туризму на Уманщині 26 - 27 серпня 2018 року районна делегація відвідала центр етнографічного та зеленого туризму «Фрумушика-Нова», що знаходиться в Тарутинскому районі Одеської області.

Делегацію із 14 осіб очолювала голова Уманської районної ради Оксана Супрунець, яка виступила ініціатором та організатором  цієї поїздки. У складі делегації - голови сільських рад, працівники районної державної адміністрації та Паланської ОТГ, директори шкіл та інші.

Подолавши відстань довжиною понад 450 км, учасники делегації дісталися до етнографічного музейного комплексу «Бесарабське село «Фрумушика-Нова». Першим об’єктом, що вразив кожного, був найбільший у світі пам'ятник пастуху. У2017 році монумент офіційно став найбільшим у світі і внесений до Книги рекордів Гіннеса. Висота пам'ятника вівчарю у бурці із палицею складає 16 метрів 43 сантиметри (17,93 м з постаментом), а вага - 1080 тонн. Пам'ятник переливається на сонці завдяки використанню одного з найдорожчих матеріалів різновиди граніту - лабрадориту.

Це вже десятий рекорд, зареєстрований за 12-й рік існування етнографічного комплексу. Попередні 9 рекордів зареєстровано в Національному реєстрі рекордів України, - констатував під час зустрічі з делегацією Уманщини засновник комплексу Олександр Паларієв.

За його словами, будівництво господарства «Фрумушика-Нова» розпочалося влітку 2006 року на місці молдавських сіл Фрумушика-Нова і Рошія, жителів яких радянська влада виселила в 1946 році для того, щоб побудувати тут військовий полігон. Тому дата стала пам'ятною не тільки через появу тут туристичного комплексу, а й як початок відродження древнього бессарабського села, в якому майже сто років тому народився глава сімейства Паларієва.

У перекладі з молдавської «Фрумушика-Нова» означає красуня. Але, незважаючи на очевидну красу цього місця, неповторні природні ландшафти - далеко не єдине, чим можна милуватися після прибуття сюди. Тут на кожного чекає справжня сільська екзотика.

Для учасників делегації Уманщини було проведено оглядову екскурсію до кожного куточка етнографічного музейного комплексу: відвідання етнографічного музею під відкритим небом «Бессарабське село», меморіалу «Пагорб пам'яті», етнографічної експозиції в музеї «Бессарабія, 19-20 століття», винного підвалу з дегустацією вина з місцевих сортів винограду).

Прогулюючись вуличками і переходячи з садиби до садиби, можна було дізнатися все про побут народностей тих часів і їх життєвий устрій.

За словами екскурсовода, ідея відновлення традиційного молдавського подвір’я, садиби німецьких колоністів, болгар, євреїв, українців, росіян, гагаузів належить Олександру Паларієву місцевому жителю, громадському активістові, чиї предки жили на цих територіях.

Крім різних музеїв, увагу кожного привернули зоопарк і фазанарій. Тут є фазани, павичі, каракулеві вівці, свійські та дикі свині, лами і, навіть, чорні лебеді.

Безкраї степи, рідкісні тварини і рослини, багата культурно-історична спадщина - все це зачаровує туристів і стає справжнім подарунком для душі.

Нині у Фрумушиці-Новій є найбільший у Європі вівчарський комплекс із вирощування овець каракульської породи. Тут тримають майже 6 тисяч овець, із молока яких виготовляють бринзу, а з вовни - одяг і постільну білизну.

Сьогодні Фрумушика-Нова – це не просто музей під відкритим небом з відтвореними стилізованими будівлями, це місце сімейного відпочинку з цікавинками та розвагами на різний смак.   

- Краще один раз побачити, ніж сто разів почути, - у цій загальновідомій істині переконався кожен, відвідавши цю справжню перлину Бессарабського краю.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь